Cybersecurity: Hoe bescherm je jouw organisatie tegen digitale dreigingen?
Beste Dataduiker-gebruiker,
Cyberaanvallen. AI-aanvallen. Phishing-aanvallen. Je hoort het steeds vaker. Met de opkomst van digitale dreigingen, is het belangrijk om jouw organisatie hiertegen te wapenen met de juiste beveiligingsmaatregelen. Cybersecurity is niet langer optioneel, maar een noodzaak voor elke organisatie.
Maar hoe? Bij SERA bieden we niet alleen praktische tips, maar ook uitgebreide ondersteuning en advies om de informatiebeveiliging binnen jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen. In deze nieuwsbrief ontdek je hoe wij je kunnen helpen.
Veel leesplezier!
INHOUDSOPGAVE
- Waarom cybersecurity een prioriteit moet zijn voor elke organisatie
- ISO 27001 als basis voor een veilig én gezond bedrijf
- Praktische tips voor jouw organisatie
- Advies en ondersteuning door SERA
- Veranderende regelgeving rondom informatiebeveiliging
Waarom cybersecurity een prioriteit moet zijn voor elke organisatie
Cybersecurity is niet alleen een technische kwestie; het is een strategische noodzaak die de kern raakt van elke bedrijfsvoering. In de huidige digitale wereld kunnen cyberdreigingen verstrekkende gevolgen hebben. Een beveiligingsincident kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen en ernstige reputatieschade, wat de continuïteit van jouw organisatie in gevaar kan brengen.
Zonder adequate beveiligingsmaatregelen loop je het risico op datalekken en andere schadelijke incidenten. Het is daarom cruciaal om proactief te investeren in beveiligingsstrategieën die je organisatie beschermen tegen potentiële bedreigingen. Het implementeren van effectieve maatregelen is niet alleen een defensieve stap, maar ook een manier om het vertrouwen van klanten en partners te behouden.
Bij SERA begrijpen we deze uitdagingen en bieden we uitgebreide oplossingen om je organisatie te beschermen. Onze Security Officer Kevin Brussen werkt nauw samen met jouw team om op maat gemaakte beveiligingsstrategieën te ontwikkelen die passen bij jouw specifieke behoeften en risico's. We helpen je niet alleen om potentiële bedreigingen te identificeren, maar ook om proactieve maatregelen te implementeren die je organisatie beschermen en het vertrouwen van jouw bezoekers behouden.
Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neem contact op met Jasper den Neijsel via jasper@sera.nl of +31 172 473 430.
ISO 27001 als basis voor een veilig én gezond bedrijf
Bij SERA nemen we informatiebeveiliging serieus. Daarom hebben we in 2022 het ISO 27001-certificaat behaald, een belangrijke stap om onszelf én onze klanten te beschermen tegen digitale dreigingen. Het is niet zomaar een papiertje, maar een essentieel onderdeel van ons uitgebreide informatiebeveiligingsbeleid. Het certificaat bevestigt dat we alles op alles zetten om jouw gegevens veilig te houden.
ISO 27001 helpt ons om gestructureerd en effectief met informatiebeveiliging om te gaan. Het is een integraal onderdeel van ons beleid dat ervoor zorgt dat we continu verbeteren en aanpassen aan nieuwe bedreigingen. Om de veiligheid van onze software objectief te testen, voeren we externe pentests en vulnerability scans uit. Deze grondige controles helpen ons om snel in te spelen op mogelijke zwakke plekken en deze aan te pakken. Zo houden we onze software veilig.
TIP! Bij het behalen van het ISO 27001-certificaat kozen wij ervoor om het ISMS volledig zelf op te zetten en te beheren, zonder inzet van externe consultants. Ben je benieuwd waarom we deze keuze hebben gemaakt en hoe we dit hebben aangepakt? In dit artikel vertelt onze Security Officer Kevin Brussen er meer over.
Praktische tips voor jouw organisatie
De veiligheid van je organisatie begint bij het nemen van de juiste maatregelen. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal praktische tips verzameld die je eenvoudig kunt implementeren binnen jouw organisatie.
Optimaliseer je authenticatiebeveiliging
We raden aan om een Password Manager te implementeren binnen je organisatie. Dit vereenvoudigt het wachtwoordbeheer en de overdracht van accounts, en zorgt voor meer controle op de werkvloer. Bovendien genereer je met een Password Manager snel, eenvoudig en veilig een nieuw wachtwoord.
Daarnaast is het belangrijk om Meerfactorauthenticatie (MFA) of tweefactorauthenticatie (2FA) in te stellen voor een extra beveiligingslaag. Single Sign-On (SSO) helpt ook om de toegang tot verschillende systemen te vereenvoudigen en te beveiligen.
Wil je weten hoe je dit instelt binnen SERA Dataduiker? Raadpleeg dan onze handleiding op support.sera.nl.
Zorg voor actueel softwarebeheer
Cybercriminelen maken vaak gebruik van kwetsbaarheden in verouderde software. Het is daarom cruciaal dat je niet alleen een strak updatebeleid hanteert om beveiligingslekken te dichten, maar ook zicht houdt op versiebeheer.
Dit betekent dat het aan te raden is om iemand binnen de organisatie verantwoordelijk te laten zijn voor het bijhouden van de levenscyclus van software. Zo kun je tijdig een vervanging of upgrade plannen. Ook is het raadzaam om een plan van aanpak te hebben om tijdig te migreren naar een nieuw systeem. Zo voorkom je onverwachte problemen.
Maak back-ups en oefen herstelprocedures
Het maken van back-ups is essentieel, maar het oefenen van je herstelprocedures is net zo belangrijk. Het bereid je namelijk voor op onverwachte situaties en zorgt dat je snel kunt handelen zonder kostbare tijd te verliezen.
Weten jij en je team bijvoorbeeld precies wat je moet doen als de kassa niet werkt, of wie je moet bellen als de tourniquet storing heeft? Door herstelprocedures regelmatig te oefenen, weet iedereen precies wat te doen als er iets misgaat. En neem je nieuw personeel aan? Vergeet dan niet om hen ook op de hoogte te brengen van de herstelprocedures.
Beveilig je netwerk
Het beveiligen van je netwerk is essentieel om je organisatie te beschermen tegen ongewenste indringers. We raden aan om gebruik te maken van firewalls en versleuteling om je netwerk te beschermen, iets waar onze partner IT Option bij kan ondersteunen. Hierdoor maak je het moeilijk voor cybercriminelen om misbruik te maken van jouw systemen.
Vergrendel je apparaat als je wegloopt
Kom je even achter de receptie of balie vandaan? Leg je jouw tablet weg na het beoordelen van cursisten langs de waterkant? Of loop je weg van jouw werkplek op kantoor? Vergeet dan niet om je apparaat te vergrendelen. Door deze gewoonte aan te nemen, bescherm je zowel jouw eigen gegevens als die van je bezoekers tegen onbevoegden.
Vermijd verbinding met openbare netwerken
Heb je een apparaat van je werk? Wees dan voorzichtig met het verbinden met openbare netwerken, zoals wifi in cafés of luchthavens. Deze netwerken zijn vaak minder beveiligd en kunnen een gemakkelijke toegangspoort zijn voor cybercriminelen.
Gebruik indien mogelijk een VPN voor extra beveiliging. De meeste moderne firewalls bieden VPN standaard aan, waaronder ook bij onze partner IT Option.
Wil je meer weten over deze tips of heb je specifieke vragen? Onze Security Officer Kevin Brussen staat klaar om je te helpen met persoonlijk en op maat gemaakt advies. Neem gerust contact op via kevin@sera.nl of +31 172 473 430.
TIP! Zorg ervoor dat je team regelmatig getraind wordt in cybersecurity. Door je medewerkers bewust te maken van de nieuwste dreigingen en hen te leren hoe ze verdachte activiteiten kunnen herkennen, versterk je de eerste verdedigingslinie van je organisatie.
Advies en ondersteuning door SERA
Elke organisatie heeft unieke uitdagingen en behoeften als het gaat om cybersecurity. Dat begrijpen we. Daarom bieden wij maatwerkadvies en ondersteuning die precies aansluiten bij jouw specifieke situatie. Zo kun jij je blijven focussen op jouw dagelijkse werkzaamheden.
Wat SERA voor jouw organisatie kan betekenen
1. Persoonlijk advies op maat
Onze Security Officer Kevin Brussen heeft veel kennis in huis over informatiebeveiliging. Vanuit deze positie kan hij bij jou op locatie langskomen om een inventarisatie te doen. Hierbij kijkt hij onder meer naar het personeel, de software en de fysieke beveiliging van jouw organisatie. Op basis daarvan maakt hij een risico-analyse en brengt hij advies uit over het implementeren van beveiligingsmaatregelen binnen jouw organisatie.
2. Ondersteuning bij implementatie
Het implementeren van nieuwe beveiligingsmaatregelen kan complex zijn. Daarom staan wij voor je klaar om je bij elke stap te begeleiden. Terwijl jij zelf aan de slag gaat met het doorvoeren van de maatregelen, biedt onze Security Officer Kevin Brussen ondersteuning waar nodig. Zo weet je zeker dat alle maatregelen effectief en efficiënt worden doorgevoerd.
3. Continuïteit en onderhoud
Het stopt niet na de implementatie. Cybersecurity is een doorlopend proces dat vraagt om actieve betrokkenheid van jouw organisatie. Hoewel het aan jou is om de beveiligingsmaatregelen binnen jouw organisatie te onderhouden, kan onze Security Officer Kevin Brussen jou hierin ondersteunen. Elk kwartaal kan hij bij jou op locatie langskomen om samen de maatregelen te analyseren en te evalueren. Zo blijven ze up-to-date en voldoen ze aan de laatste regelgeving.
4. Training en bewustwording
Naast technische ondersteuning, kan onze Security Officer Kevin Brussen je ook adviseren over het geven van trainingen en bewustwordingssessies aan je team. Dit helpt om een cultuur van veiligheid binnen je organisatie te bevorderen.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact op met Jasper den Neijsel via jasper@sera.nl of +31 172 473 430.
Veranderende regelgeving rondom informatiebeveiliging
Informatiebeveiliging is voortdurend onderhevig aan verandering, gedreven door de snelle technologische vooruitgang en de steeds complexer wordende dreigingen. Regelgeving rondom informatiebeveiliging evolueert continu om organisaties beter te beschermen tegen deze dreigingen. Het meest recente voorbeeld? De NIS2-richtlijn.
De NIS2-richtlijn is gemaakt om de digitale en economische weerbaarheid van Europese lidstaten te versterken. Het richt zich op de risico's die netwerk- en informatiesystemen bedreigen, zoals cyberbeveiligingsrisico's.
De NIS2-richtlijn legt specifieke verplichtingen op, zoals:
- Zorgplicht: Organisaties moeten zelf een risicobeoordeling uitvoeren en passende maatregelen nemen om hun diensten en informatie te beschermen.
- Meldplicht: Is er sprake van een incident die de continuïteit van de dienstverlening van de organisatie aanzienlijk verstoort of kan verstoren? Dan ben je verplicht om dit binnen 24 uur te melden bij de toezichthouder.
Wat betekent dit voor jou?
Naar verwachting gaat de NIS2-richtlijn in op 1 juli 2025. In Nederland zal deze wet van toepassing zijn op ruim 10.000 organisaties en naar schatting 50.000 bedrijven die leveren aan deze groep.
Al deze organisaties zullen maatregelen moeten nemen op het gebied van cybersecurity. En enige haast is geboden, want de meeste organisaties doen er zes tot negen maanden over om de maatregelen te implementeren.
Ons advies? Wacht niet te lang met actie ondernemen. Bij SERA staan we klaar om je te helpen bij het navigeren door deze complexe regelgeving en het implementeren van de benodigde beveiligingsmaatregelen.
Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neem contact op met Jasper den Neijsel via jasper@sera.nl of +31 172 473 430.
Was dit artikel nuttig?
Dat is fantastisch!
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Sorry dat we u niet konden helpen
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Feedback verzonden
We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren